15665585_10209178376869673_8870892896583756400_n

Mag ik ook gewoon gelukkig zijn? – Deel 1: het huisje

Vorige maand werd ik 24. Zucht. Hoewel ik nog niet meteen aan de botox moet, voelt deze periode in mijn leven wel als de fase waarin grote beslissingen gemaakt moeten worden. Waarin mijn leven vorm krijgt. Of hoort te krijgen…

Ik las de afgelopen weken enkele artikels die stelden dat jongeren meer dan ooit zelf hun idealen kiezen en dat ze hun bestaan hoe langer hoe meer anders willen indelen dan hun ouders en grootouders. Akkoord, je zou kunnen zeggen dat de weg die we moeten afleggen minder strikt is dan vroeger. We kunnen in sommige fases iets langer blijven hangen en we mogen al eens een omweg nemen, maar uiteindelijk blijft het doel hetzelfde. Wie als succesvol beschouwd wil worden, moet enkele vakjes kunnen afvinken: de vakjes huisje, baantje, liefje en kindje.

Geluk is geen checklist

Zelf ben ik dus 24 en heb ik (nog) geen liefje, huis of job. Ik heb niet eens een rijbewijs. Naar maatschappelijke standaarden niet meteen een succesverhaal. Ik merk bij mijn leeftijdsgenoten en mezelf paniek. Veel vragen en geen antwoorden. Mijn vrienden en ik maken zich zorgen over in hoeverre wij in het rolpatroon dat de samenleving ons oplegt passen, of willen passen. Willen wij stabiliteit? Willen wij één job 40 jaar lang? Willen wij kinderen? Willen wij een eigen huis en een plek onder de zon? En altijd iemand in de buurt die van ons houden kon… We dwalen af. Maar René heeft hier wel een punt: “Toch wou ik dat ik net iets vaker simpelweg gelukkig was.” Is er een plaats voor jongeren die gelukkig zijn zonder dat alles? Wat als jouw persoonlijke idealen niet overeenstemmen met die van de massa?

In de volgende blogposts (ja, meervoud, ik heb nogal veel te zeggen) zou ik die verschillende “levensdoelen” willen overlopen die iedereen zo vanzelfsprekend vindt. Uiteraard gaat het hier altijd om mijn persoonlijke mening. Niet akkoord? Wel akkoord? Laat het onderaan weten! Hou het wel een beetje deftig. Het is hier de commentsectie van Het Laatste Nieuws niet.

Los geht’s!

 

Deel 1: het huisje – Waar (en met wie) gooi ik mijn anker uit?

Mijn beste vriendinnen en ik hebben het hier vaak over. Vanaf een bepaalde leeftijd (de onze, zo blijkt) is het gebruikelijk dat je eens begint na te denken over je opties op de huizenmarkt. Wil ik huren? Wil ik kopen? Het toeval wil dat zowel zij als ik gezegend zijn met (groot)ouders die ons daarbij willen helpen. Zo zouden wij voor ons vijfentwintigste levensjaar een stulpje op onze naam hebben staan. Noem het first world problems, noem het ronduit ondankbaar, maar wij weten niet of we dat wel willen.

Karaoke > samenwonen

Het is geen geheim dat het redelijk heavy is om alleen rond te komen en dat je zulke stappen dus maar beter met twee zet. Mijn friend heeft zich er al eens aan gewaagd, aan samenwonen. Haar lief had een huis en wilde graag dat zij dat mee kwam vullen. Na amper een maand hield ze het voor bekeken. Begrijpelijk. Mij lijkt samenhokken even hard genieten als een bezoekje aan een holocaustmuseum; druk, misselijkmakend en na een uur heb je het wel gehad.

Nu, “W817-gewijs” een huis delen met enkele allerbeste vrienden zodat iedereen zich zo vaak als ie wil in z’n eigen ruimte kan afzonderen, lijkt me wel iets. Iemand die dag en nacht in de buurt is en aan wie ik me moet aanpassen? Not so much. Ok, als Harry Styles aan mijn deur zou staan, zou ik hem opsluiten en nooit meer de kamer uit laten, maar in alle andere gevallen? Hell no. Alleen wonen heeft -naast het prijskaartje- natuurlijk ook z’n nadelen. Zo wordt het meeste voedsel in redelijk grote hoeveelheden verkocht, wat betekent dat mijn pak salami vervallen is nog voor ik in de helft zit. Balen, maar ondertussen kan ik wel iedere nacht snurken alsof mijn leven er vanaf hangt en de hele dag musicalnummers lopen blèren zonder commentaar. Onbetaalbaar.

Voor altijd? Da’s lang

Ik ben me volledig bewust van het ongelooflijke voordeel van een eigen huis of appartement. Het biedt sowieso zekerheid, iets waar we in deze tijden allemaal naar snakken. Anderzijds zet het je toch altijd een beetje vast. Toen iemand me onlangs zei dat ik binnenkort maar eens op zoek moest naar een appartement of huis waar ik mezelf voor altijd zag wonen, voelde het alsof mijn keel werd dichtgeknepen. Ik ben vierentwintig. Hoe kan ik in godsnaam NU beslissen waar ik over twintig, tien, of zelfs vijf jaar ga zijn?

Het kan, al is het vrij onwaarschijnlijk, dat ik de rest van mijn leven in Antwerpen vertoef, maar net zo goed wil ik nog geen enkele andere mogelijkheid uitsluiten. Als ik morgen zin heb om naar Berlijn, Londen, New York of god weet waar dan ook op deze aardbol te trekken, wil ik niet belemmerd worden door vastgoed. Sommige vrienden hebben op jonge leeftijd hun ideale stekje gevonden en vinden het prima om de rest van hun leven door te brengen in Wilrijk of Londerzeel en dat is top, maar niet wie ik ben. Een zwaluw stop je toch ook niet in een kanariehok, hoe groot en mooi dat hok ook mag zijn? Niet dat ik iedereen die gelukkig is in z’n huisje een kanarie noem, maar je snapt het wel. 🙂

 

 

Love,

G.X

2 gedachten over “Mag ik ook gewoon gelukkig zijn? – Deel 1: het huisje

  1. Ik vind dit een zeer interessante insteek. Toen de echtgenoot en ik gingen samenwonen (ik was toen 25), kochten we een appartement. Groot was het ongeloof binnen onze familie en vriendenkring. Waarom een appartement, begot? Waarom geen huis met tuin en kinderkamers? Inmiddels zijn we wel verhuisd naar een huis, maar om onze eigen redenen. En nu krijgen we de vraag waarom we ins hemelsnaam een huis willen als we geen kinderen hebben. En waarom hebben wij eigenlijk geen kinderen? O wee als je uit de pas loopt en niet binnen het ideaalbeeld valt van huis-huwelijk-kind. Wel, wij zoeken onze eigen weg. Net als jij zien we wel wat er komt. Ik ben benieuwd naar het vervolg op deze post!

Geef een reactie