11693821_10205440337141016_6435530042264501369_n

Spoiler alert: Kunnen we anno 2017 nog uitgesteld kijken?

Vorige maandag moesten we tijdens onze zoektocht naar ‘De Mol’ -na opnieuw een uurtje nagelbijten- afscheid nemen van Jolien en Bouba. Rip. Vooral die laatste konden de meeste kijkers maar moeilijk loslaten. Op amper twee weken tijd had de sympathieke krullenbol al heel wat hartjes veroverd. Uiteraard schoten de nieuwsartikels en verontwaardigde Facebookposts als paddenstoelen uit de grond. Zo gaat het immers altijd: over populaire programma’s moet gepraat en gepost worden. Liefst zo snel mogelijk.

Facebook is de mol

Waar ook over gepraat werd, was over hoe social media er wéér maar eens in geslaagd is het programma voor iedereen die uitgesteld wilde kijken, volledig te verzieken. Ik zag enkele niet-mis-te-verstane posts: “Bedankt Facebook, om De Mol te verpesten!”, “Ja hop, ik moet dus ook al niet meer kijken. Danku!” Als die aflevering nog onaangeroerd op jou zit te wachten in de opnamefolder van je digibox en je niet op spoilers wil botsen, is Facebooken geen goed plan. Doe je dat wel, zo zijn velen van mening, is dat op eigen risico en moet je achteraf niet lopen zeiken. Hmm, lastige kwestie.

Enerzijds vind ik het ook wel een zaak van gezond verstand. Je weet toch dat Facebook nog voor het einde van een aflevering vol spoilers staat? Wees dan zo slim om dat niet aan te zetten. Iets meer dan een jaar geleden stond ons landje op z’n kop: er werd een nieuwe K3 gekozen. Ik vond het ook allemaal best spannend en keek iedere week naar de liveshows. Enkele dagen voor de grote finale op 6 november kwam ik tot de schokkende ontdekking dat ik mezelf in een vlaag van naastenliefde had opgegeven om die avond bardienst te doen in het theater waar ik speelde. Fuck.

Al snel wist ik wat me te doen stond: ik zou de ganse avond niet naar mijn gsm kijken en alle aanwezigen (collega’s, techniekers, publiek…) verbieden met één woord over het hele gebeuren te reppen. Hoewel mijn theatervrienden zich de ganse avond kostelijk amuseerden met me op stang te jagen (“Ik weet wie het is hihihi”) is het me gelukt en kon ik enkele uurtjes later net zo niet-verbaasd zijn met het voorspelbare resultaat als wie live had gekeken.

Goeiemorgen! Mcdreamy is niet meer!

Sommige kanalen zijn heel wat moeilijker te vermijden. Toen McDreamy het leven liet in ‘Grey’s Anatomy’, herinner ik me dat dat de volgende ochtend uitgebreid besproken werd op Studio Brussel. Geen mens die die aflevering al gezien had. Ikzelf stream zulke series meestal enkele uurtjes nadat ze in Amerika werden uitgezonden, maar voor velen is het wachten tot Vijftv ermee op de proppen komt. En dat kan best enkele maanden duren. Ik begrijp dus niet waarom de Vlaamse radiozenders het nodig vonden om zo’n gigantische spoiler om zeven uur ’s ochtends in onze nog-half-slapende smoeltjes te zwieren.

Ik denk dat veel mensen voorstander zouden zijn van een regel die stelt dat de media pas na enkele dagen/maanden/jaren over de plot van serieus of films mogen berichten. De vraag is dan natuurlijk: hoe lang wacht je? Wanneer is een spoiler geen spoiler meer? Is het oké om te vermelden dat het hele Titantic-avontuur voor Jack niet zo goed afloopt? En moeten we rekening houden met die twee trieste zielen die nog niet weten waar “No, I am you father” (nee, niet “Luke, I am your father”) vandaan komt ? Hopelijk niet. Er zijn uiteraard grenzen aan hoe lang je in het ongewisse mag blijven.

Het zou dus zeker fijn zijn als zowel social media, als de nieuwssites, als wijzelf de pret niet zouden bederven. Helaas zie ik zo’n (ongeschreven) regel nog niet snel gebeuren. Iedereen wil natuurlijk de eerste zijn met updates. Voorlopig blijft de boodschap: als je uitgesteld wil kijken, is het jouw verantwoordelijkheid om spoilers te vermijden. Da’s best rot, ja. Maar zoals onze sympathieke krullenbol het zou zeggen: “Het leven is geen ponykamp.”

 

Tot de volgende!

G.X

3 gedachten over “Spoiler alert: Kunnen we anno 2017 nog uitgesteld kijken?

  1. Irritant hé, op social media kan ik het redelijk goed vermijden, maar er staat dikwijls de volgende dag zelfs een artikel op de websites van de kranten met een schreeuwerige titel, waardoor ik al meteen de helft te weten kom. Ik kijk live naar De Mol en neem Blind Getrouwd op, maar sowieso zijn er voor beiden serieuze spoilers de dag nadien.

  2. Ik heb toen ook twee volle dagen een media-detox ondergaan met de finale voor de nieuwe driekleur (zwart-blond-ros) aangezien ik op Erasmus was in Madrid en ze net toen een geo-block hadden geïnstalleerd op de online-afleveringen! Moeilijk voor iemand die constant op de hoogte wil zijn van de (inter)nationale actua…

Geef een reactie